Sări la conţinut

Legea nu poate fi anti-sistem!

septembrie 15, 2013

Notă: Acest material a fost scris pentru revista on-line Hyperliteratura , unde va fi publicat într-o formă mai restrânsă, în interiorul unui material complex, care va cuprinde opiniile mai multor autori. Cu acordul revistei, public aici materialul în forma sa extinsă.

Protestele din ultimele zile prin care se solicită oprirea proiectului RMGC sunt mai mult decât proteste! Sunt cerințe clare. De altfel, Piața din 2013 diferă în mod semnificativ de Piața din 2012, nu pentru că i s-ar opune, ci pentru că o continuă.

Simplificând, am putea spune că mesajul general al protestelor de anul trecut era de ordin negativ. Căci atunci NU mai doream ceva: nu mai toleram corupția unui sistem, nu mai toleram indiferența clasei politice față de nevoile reale ale societății și nu mai toleram faptul că la nivel politic era cumva contestată ideea de pluralism, (atât prin traseismul politic – practicat dincolo de orice bun simț -, cât și prin inconsistența de fond a propunerilor doctrinare făcute de diferitele partide). Protestatarii au resimțit mai puternic decât în alte dăți că nu există cu adevărat mai multe partide, cât mai degrabă un singur partid monstruos și policefal, ale cărui capete se ceartă la nivel aparent și se sfâșie între ele, dar numai și numai pentru a hrăni, până la urmă, același pântec gigantic, veșnic nesătul.

Așadar, anul trecut societatea a reacționat în primul rând pentru a transmite un mesaj, și anume acela că a văzut dincolo de aparențele și de butaforia pluralității politice! Anul trecut, societatea a reacționat pentru a avertiza politicul că a reușit să vadă ce se întâmplă în spatele cortinei. Că a identificat acea periculoasă unitate de fond care permite la nivel politic alianțe incestuoase, imorale și ilegitime și care, în același timp, inhibă în mod periculos orice dispută reală, transparentă, constructivă și în interesul societății care ar trebui să aibă loc între diferite partide politice. Că a văzut cum partidele și politicenii nu și-au asumat și nici nu au propus soluții din perspectiva unor valori ideologice și politice autentice, ci doar au agitat propagandistic și superficial, denumiri și sigle cu conotație contextuală, fie de stânga, fie de dreapta sau de centru. Metaforic vorbind, mai toți parlamentarii ar putea fi asemuiți cu valizele unui agent comercial: sunt plini de ștampile! Pe chipul lor se pot vedea vizele de intrare în mai toate partidele și alianțele politice care au existat și mai există încă! Și nu doar politicienii pot fi văzuți ca atare, ci și partidele însele, care nu o dată și-au schimbat inițialele, parcurgând fără fricțiuni și pe deplin nefiresc distanțe enorme între un pol ideologic și altul. Fapt care arată atât că distanța respectivă nu a fost privită niciodată cu seriozitate sau, mai grav, că acei poli nici măcar nu au existat vreodată!

Prin urmare, unui balaur politic policefal, Piața i-a opus un ”erou” tot policefal! Diferența este că în timp ce politicul părea a fi un monstru cu mai multe capete, Piața era un organism compozit, din mai multe trupuri, fiecare cu propriul său cap și cu propria sa nemulțumire. Multitudinea de nemulțumiri și de revendicări, deseori fără o legătură viabilă între ele își avea cumva forța chiar în lipsa unei revendicări unice, căreia politicul i-ar fi putut da o replică. De fapt, nici nu au existat cu adevărat revendicări. A fost doar un mare și generalizat NU, împachetat în ambalajul diferitelor nemulțumiri, fiecare indicând o problemă reală! Din păcate el a fost repede capitalizat politic, cu ajutorul celor mai importante televiziuni (co-interesate și deloc obiective)! Sloganul de bază al Pieței: ”PDL și USL, aceeași mizerie!” a fost, practic, ignorat de cea mai mare parte a presei și a analiștilor de serviciu.

Am putea spune că a fost un antrenament bun (cu toate că destul de dur). Dar 2013 este altfel: dacă anul trecut Piața identificase minciuna din spatele machiajului politic și o respingea, de data aceasta ea are un mesaj pozitiv. Piața știe ce vrea și cere cu voce limpede! Piața vrea respectare legii! Vrea legi transparente, elaborate și produse de un sistem transparent. Vrea legi în spiritul Constituției. Deși tot policefal și compozit, trupul Pieței are un glas comun și un proiect comun: ”Uniți, salvăm Roșia Montană!” Deși păstrează integral mesajul de anul trecut ”PDL și USL, aceeași mizerie!”, ea nu se mai limitează la a dezvălui și la a condamna unitatea de fond a partidelor, amestecate între ele la nivel ombilical prin interese care nu au de-a face cu nevoile societății, ci, în plus, cere îngenunchierea monstrului politic în fața statului de drept. Piața vrea scoaterea statului de drept și a legii din cadrul inconsistent, deși strident, al sloganului și așezarea lor la temelia întregului sistem.

Piața nu este anti-sistem, așa cum s-au grăbit să afirme câțiva dintre arhitecții Behemothului politic: Piața este parte din sistem, pentru că reflectă pe deplin dreptul la nemulțumire, la opinie și la exprimarea publică a acesteia. Piața este un reflex manifest al principiilor prevăzute de Constituție. Piața este acea parte din sistem pe care inclusiv politicul l-a postulat, doar pentru a încerca în mod constant să-l minimalizeze, să-l scoată din funcțiune, să-l reducă la nivelul unei rotițe inutile. Doar că sistemul nu poate funcționa decât atunci când toate piesele sale funcționează bine. În fapt, ieșind în stradă, protestatarii nu doar că refuză această intenție a politicului, ci mai mult, arată că respectiva ”rotiță” se află chiar în inima sistemului, este vitală pentru acesta. Ei arată că nu Piața este anti-sistem, ci, dimpotrivă, că politicienii au practicat în mod abuziv un tip de exclusivism, autodefinindu-se ca fiind, ei și doar ei, ”Sistemul”. Prin urmare, Piața nu cere în mod anarhist dispariția politicului în întregul său, ci revenirea lui la principiile care-l legitimează. Este, dacă putem spune așa, o ”rebootare” a sistemului, o repornire a întregului program social.

Am putea spune că strigătul ”Uniți, salvăm Roșia Montană!” este unul dintre cele mai puternice răspunsuri pe care le-a dat societatea, politicului. Este o afirmație care păstrează multitudinea de ideologii, convingeri și opinii ale celor care ies să protesteze, deoarece acel ”uniți” implică adunarea benevolă, liberă a tuturor ideologiilor și convingerilor din Piață sub semnul unui mesaj, al unui scop, al unui obiectiv comun. Piața nu este anti-ideologică! Poate că nici trans-ideologică, deși am putea spune asta. Este, mai degrabă, meta-ideologică, este dincolo de ideologic pentru că protestele acuză pe fond, tocmai inconsistența ideologică din sfera politicului. Poate suna paradoxal, dar tocmai minciuna ideologică a politicului a permis adunarea în Piață, sub aceeași afirmație, a unor oameni care au ideologii diferite sau nici una!

La fel, cuvântul ”salvăm” atrage atenția asupra intenției pozitive a Pieței: nu dizolvarea, nu anularea, ci salvarea este punctul central al mesajului. Salvarea cui? Salvarea a ce? Salvarea sistemului! Restartarea lui la parametrii optimi. Ori aceștia sunt indicați doar de lege și prin lege! Am putea zice că ”Roșia Montană” este doar un caz, o speță! De aici și nedumerirea diferiților jurnaliști sau analiști care se întreabă de ce acum, de ce pentru asta și nu și pentru alte situații similare. Ei bine, pentru că Roșia Montana este mai mult decât cazul Roșia Montană! Ea înseamnă și acel om devenit, poate fără voia lui, un simbol (Eugen David), și înseamnă și solidaritatea unor oameni care s-au constituit în Asociația Alburnus Maior, dar, cel mai mult, înseamnă lupta de peste un deceniu pe care oameni și asociație au dus-o cu acest monstru policefal, care este politicul. De fapt, în aceasta constă forța care a solidarizat Piața în jurul unui mesaj pozitiv: și anume în aceea că oameni și asociație au înfruntat politicul – și au și câștigat – doar pe teritoriul legii! Peste un deceniu de rezistență numai și numai cu instrumentele legii!

RMGC este, până la urmă, un epifenomen al politicului! El există și poate activa, abuza, profita, doar pentru că politicul a permis asta, mai mult, pentru că s-a identificat parțial cu acesta! Într-un stat de drept, o corporație nu poate fi periculoasă! Nu are cum și nu are voie. Ea devine ca atare numai atunci când i se permite să confiște Legea, să o subordoneze intereselor de ordin economic (sau) personal. Și acest lucru chiar s-a întâmplat. Proiectul de lege înaintat Parlamentului de către guvernul Ponta este exemplul desăvârșit de subordonare a Legii. A aceleiași Legi care a permis rezistența cu succes a unor oameni în fața abuzurilor! Pentru aceasta este vie Piața! Pentru dreptul fiecăruia dintre noi de a putea la o adică să rezistăm, ba chiar să reacționăm, pe baza legii, împotriva abuzurilor care pot veni (și vin) dinspre politic, fie că acest lucru se întâmplă prin intermediul unei corporații ori ba sau cu sprijinul unei prese care a renunțat să mai fie o putere (independentă) în stat!

Am fost în Piață și voi mai merge. Acolo, în ritmul PET-urilor din plastic umplute cu pietricele zornăitoare se află mai mult decât un protest: se află o cerință limpede, o chemare la litera și spiritul legii! Ba, aș putea spune, e chiar zgomotul schimbării.

Una care să așeze sistemul (poate pentru prima oară) în parametrii optimi de funcționare, așa cum sunt ei definiți și definibili de și prin Constituție și Lege!

From → POLITIC(OS)

12 comentarii
 1. La Petite Fille de la Mer permalink

  Niciodata nu e prea tarziu pentru a sanctiona actualul sistem altfel decat prin vot . Daca au fost surzi pana acum, e timpul sa inteleaga ca ajunge ! Ne-am saturat de politica nepotista !

 2. agricultura-ro permalink

  Vezi si:
  -Traian Băsescu, expert în manipulările Roşia Montană;
  -Roşia Montană înroşeşte spiritele şi interesele de grup
  http://constantinradut.blogspot.com

 3. Vrei ca POLITICUL sa te convinga de meritele ECONOMICE a unui proiect economic de tip exploatere miniera? Wow! Vad ca Romania e in continuare decuplata de realitate chiar si la nivelul generatiei tale..Cum e cu gravitatia? Se aplica la voi?
  Respect/Salut desteptarea si pasiunea protestelor anti-Rosia Montana dar vad acolo aceiasi decuplare de economic practicata de Iliescu-Nastase-Basescu-Ponta care au pensionat jumatate din Romania si lansat programe sociale care face pe suedezi sa roseasca…

  La fel si dispetul fata de media…Ar trebuie acceptata asa cum e si lucrat cu ei pina avem ceva mai bun…Altfel, cu logica asta, nimeni nu va „ingenunchia in fata legii” pt ca si aia e corupta, nu?
  Polititcieni romani, romani, ingenunchiatii in fata legii…? Asa da viziune…subcriu!

Trackbacks & Pingbacks

 1. snacknews » Cum s-a nascut protestul de la Piata Universitatii si cum se va dezvolta? Silviu Dancu, unul dintre promotorii manifestatiei, discuta online luni de la 13.00
 2. Cum s-a nascut protestul de la Piata Universitatii si cum se va dezvolta? Silviu Dancu, unul dintre promotorii manifestatiei, discuta online luni de la 13.00 | TokNok România
 3. Cum s-a nascut protestul de la Piata Universitatii si cum se va dezvolta? Silviu Dancu, unul dintre promotorii manifestatiei, discuta on-line luni de… - Gogoloi
 4. www.10stiri.ro
 5. Scandalurile electorale ale lui 2014: privatizări și resurse naturale | Comanescu.ro
 6. Silviu Dancu, unul dintre promotorii protestelor din Piata Universitatii: Nu luptam impotriva ori pro USL sau PDL, ci impotriva felului in care clasa… - Gogoloi
 7. Silviu Dancu, unul dintre promotorii protestelor din Piata Universitatii: Nu luptam impotriva ori pro USL sau PDL, ci impotriva felului in care clasa politica da semne tot mai grave de autism / Vrem sa convingem Parlamentul sa emita legi impotriva cianuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: